Recepty z dob dávno minulých
Zde naleznete pár receptů ze středověku tak, jak je popisovaly naši předkové.
Polívka slove ˝ Stracený kuře ˝
Vezmi vejce, rozklekci dvě nebo tři, jak mnoho chceš. Dej mezi to strouhaný žemličky, zelený petržele, květu. Udělej to hustý jako kaše. Potom vlej na to vřelý polívky hovězí, přikrej pokličkou ať se to zvaří, zavobrať hesky vařečkou, aby to pěkný v jednom kuse zůstávalo. Potom to dávej teplý jísti. Pakli je postní den, vlej na to vřelý vody místo polívky, dej kus novýho másla.
Alžběta Lidmila z Lisova,1661
Ptáci s cibulí připravení v těstě
Uvař ptáky na místo a cibuli usmaž též na místo. Vezmi mouku bílou čistou, víno, smetanu, vejce i udělej těsto husté vyhnětené, těmi vejci rozpuštěné. Když se dobře vytáhne, ošafraň a vezmi moždířík, rozhřej ho dobře a rozválej těsto tence jako najširší pokrutu. Dajž ji do toho moždíře, dada do něho ty ptáky i zaviň dobře a přistav k uhlí, ať se to znenáhla peče. A když by rozuměl, že by dobře bylo, vezmi ven a budeť jako mazanec. I vezmi opět cibule uvařené v hrnku, rozetři ji čistě jako kaši v pánvi. A vezmiž vína dobrého, rozpustiž je a protáhni skrze durchšlák a protáhna, přistav k ohni, ať zevře a okořeň všemi kořeními krom hřebíčkuo. Přislaď cukrem a oblej okolo toho mazance, dada na mísu a posyp skořicí neb zázvorem, potom budeš jísti.
Bavor Rodovský z Hustiřan,1591
Mísový dort
Vezmi jednu a půl libry mouky vídeňský, půl libry cukru, jednu libru másla. Pak odděl od tý mouky jednu libru a vosol ji drobet a dej do ní asi tři vejce a rozválej ji. Potom vezmi libru másla a rozkrájej do toho těsta a spolu hesky vyválej, však nemusíš to hnísti, toliko válet. Pak vezmi půl libry cukru a ty ostatní čtvrt libry mouky a tak to těsto vždycky válej v tom, až by dost bylo, pak vlož to na mísu a do prostředka musíš dát co chceš od zadělávaných věci ( v cukru), pak na vrchu ocírovati a tak pícti.
Jiří Evermod Košetický, 1660
Tak to je jen pár ukázek z receptur jak je popisovali naši předkové. Po přečtení zjistíme, že by dnes málokdo dokázal podle nich uvařit. Hlavně by nám dělaly problémy jejich výrazy :
Rozklekci - rozkvedlat
Zavobrať - promíchat
Pokruty - okrouhlé koláčky,taky obřadní pečivo
Durchšlák - cedník
Moždířík - kameninový pekáč
Ocírovat - ozdobit
Protáhna - přecezený
Ptáky - drůbež, pernatá zvěř, taky malí zpěvní ptáci, kteří byli dosti oblíbeni